Tips by Bobo

Ovdje objavljivati linkove jubito i dr. veazno za hobby (farbanje, bojanje, tereni erc.)

Moderators: ZkPredsjednistvo, WH_moderator

Bobulus
150

Tips by Bobo

Postby Bobulus » Wed Sep 21, 2016 6:26 pm

SVIJETLO

Često puta zanemarivano, ali jako bitno. Stolna lampa sa Ledicom. Vjerovatno svi imate stolne lampe, zato si kupite ledicu. Jedno 5 w, ne treba više jer onda ima previše svijetla. Ona ne grije, ako da onda nezamjetno. Obavezno bijela, sa žutom ne kapite ća je ća, pogotovo kada radite sa bijelom bojom. :have_a_nice_day:

MAGIC WASH

Evo da se osvrnem na ovo čudo. Prvo sastav. To je smjesa destilirane vode i glanzer (DM) sredstva za poliranje parketa. Meni je u odnosu 1:2 jer volim da je malo gušći, idealno je 1:3, znači Glanzer 1 : Destilirana voda 3. Ja ovom smjesom radim više stvari. Prvo katkada razrijeđujem boju koja je previše mat (base colour) ili pak samo prekrijem površinu prije washanja.

Zašto dodajem u boju koja je previše mat? Pa iz jednostavnog razloga, ako radim glaze ili higlight (blend) da se buno bolje raznosi po površini. Ako povšina previše "upija" onda to ispadne pre različito. Zapravo kontrast je preveliki.

Kada radim wash, onda prvo stavim Magic wash, pustim da se osuši te zatim washam površinu sa željenim washem. Nema poolinga i wash se zadržava u utorima.

VODA

Jedna jako bitna stavka. Voda za bojanje i voda u kojoj se pere kist. Kažu profesionalni painteri da voda iz pota gdje perete kist, zapravo je najbolja. Nisu probali pulsku vodu. Naša voda je puna kamenca i raznoraznih minerala, ovako odokativno niša loše. Ja sam primjetio razlike kada sam koristio destiliranu u odnosu na običnu. Izgleda drugačije prilikom sušenja i kad je umješate sa bojom. Neke boje su se znale zgrušavati i postati nekako gipsaste. Recimo Valleyo London Grey (dobro ime), ona kada se osuši postane kao beton. Ne čvrste već hrapava. Od kad koristim Valleyo glaze medium, nemam tih problema. Da se malo približimo sastavu boje. Akrilna boja je spoj dviju komponenti, praha i mediuma. Ako ne promiješate boju, onda vam prvo izlazi smolasta tekućina pa zatim boja. Prah je u sastavu zapravo sve u prirodi što ima tu nijansu, ima svega od minerala do različitih preparata. Minerali znaju reagirati drugačije u spoju sa drugim mineralima, primjerice onima koje imamo u našoj vodi. Da ne idemo u kemijski sastav vode, napominjem da ovo je jedan stupanj znanja koji nije niti toliko bitan. Bitno je samo znati da za miješanje boje tj. razređivanje koristite destiliranu ako nemate nekakav flow improver ili glaze medium.

VALLEYO GLAZE MEDIUM

Po meni, najbolja stvar za razrijeđivanje boje. Ne razbija teksturu, usporava sušenje i traje. Thumbs up.

EDGING (HIGLIGHT)

Da malo ovo objasnim. Zapravo radi se o tehnici (koju sad koristim zadnjih par dana). Što ona zapravo radi? Korištenjem tankog kista, 000 ili 00 katkada i 0000 (Windsor and Newton kistovi koji ja koristim ali numeričke oznake su iste za sve), pokušava se napraviti na figuri, na određenom mjestu efekat "osvjetljenosti" tj. prostim riječima "da taj dio izbočine bude svijetliji od ravnih površina ili udubina).

Meni je to obično završna faza bojanja jedne određene površine. Zapravo ono što ja radim je to da uzmem 10-12 figura i na njima peglam isto dok god ne završim (npr. uniforme ili oklopi). U ovoj fazi pokušavam da budem što precizniji, jer ovaj po meni je i najbitniji dio i ono što će istaknuti površinu ili određeni dio.

Primjer oklop na ramenu (većina vojski to ima katkada izgleda da je to GW simbolika kao i powerfist) :have_a_nice_day:
Oklop u mom slučaju je zelen, ako ima kakve utore onda su ti utori tamnozeleni (za nijansu tamniji od glavne, bazne boje). Zatim na samom rubu, dio koji je najispupčeniji, napravim jednu konturu, obično širine 1mm i zatim na nju radim edging. Još jedna nijasnsa svijetlije zelene koja je tanja od 1mm.

Sad... morate biti oprezni samo u jednom segmentu, a to je da boja mora biti polutransparentna. Ne smije biti gusta jer onda ćete dobiti jednu laganu "stepenicu" i cijeli posao će izgledati nerealno. Boja mora biti rijetka i kada kist upije prvo što morate napraviti prije nego što nanesete na figuru je taknuti vrhom kista salvetu ili papir koji koristite za brisanje kista.

Obrubljuje sa jedan vrlo jednostavan način, a to je da se ne dodiruje vrhom kista već njegovom polovicom. Znači pola kita (govorim o dlakama) bočno dotaknete željenu površinu te lagano povlačite lijevo pa desno. Ono što preporučam je da krenete uvije od pola površine pa zatim lijevo pa desno. Ako treba onda to učinite još jednom dok niste zadovoljni jačinom tona.

Znam da zvuči bolesno teško ali vjerujte mi jako je jednostavno i nadasve efektno. Ima par tutorijala na netu za to pa nije škoda pogledati.

Još jednom ponavljam:

1. RIJETKA BOJA
2. PRIJELAZ KISTOM BOČNO

ISPRAVLJANJE POGREŠAKA ČAČKALICOM

Jedna od naučenih tehnika "ispravljanja" koja mi tu i tamo dobro dođe. Zapravo, vrlo je jednostavno. Dok bojam koristim jednu čačkalicu koja stoji sa strane. Ako mi se desi da kist malo zaluta, uzmem tu čačkalicu i malo je umoćim u vodu. Ne da kaplja voda sa nje nego samo malo je usonite prođite po papiru da nema kapljica i kao da imate gumicu debljine tehničke olovke, možete skidati boju koja je krivo nanešena. Ne treba pretiskati, lagano vrhom čačkalice skinete sloj koji je pri vrhu i onda popravite sa bojom.

OLOVNE KUGLICE ZA MIJEŠANJE BOJE

Katkad promiješanost boje čini razliku u vremenu i u kvaliteti. Neke boje zahtijevaju više "mućkanja" dok neke ne. Ja sam to riješio na jedan vrlo jednostavan način. Kad kupim boju onda skinem gore čep (da li bile valleyo ili GW), ubacim dvije olovne kuglice cca 6-7 mm i onda tako mućkam svaku put. Olova možete kupiti u dućanu ribičije kod kužmog toka (preko puta veterinarske stanice).

METALLIC BOJE

Meni osobno jedne od najneposlušnijih boja osim ledbelchera. Govorim o zlatnim i brončanim bojama. Uspio sam ih dominirati nekako, to sam obavio tako da koristim zlatnu i brončanu za airbrush i njih pomješam 50:50 sa GW ekvivalentnom bojom. Za sada se pokazalo dobro jer boja za airbrush ima fini pigment i doadaje ovoj drugoj. Također dobra priča je to što ne morate dodavati vodu. Boja za airbrush je toliko rijetka da joj ne treba voda.
Last edited by Bobulus on Tue Sep 12, 2017 6:48 pm, edited 7 times in total.
Image

Shivesh
Administrator

Re: Tips by Bobo

Postby Shivesh » Thu Sep 22, 2016 12:09 pm

U potpunosti se slažem :grin:

Naodao bih Vallejo lak gloss i matt, nanose se kistom i olakšavaju washanje figure i matiranje i zastitu nakon.

VedranX
25

Postby VedranX » Thu Sep 22, 2016 1:03 pm

Post by Shivesh » Thu Sep 22, 2016 12:09 pm
U potpunosti se slažem :grin:

Naodao bih Vallejo lak gloss i matt, nanose se kistom i olakšavaju washanje figure i matiranje i zastitu nakon.

Mene zanima usporedba laka u spreju koji rec'mo imamo u udruzi i tog koji se nanosi kistom. Ok, zakljucak je da se sprej nanosi daleko lakse i brze i moze se masu figurica polakirati unutar 10tak sekundi dok bi isto posao s lakom koji se nanosi kistom trajau 10tak min (pucam bezvz).

Znaci sto se toga tice lak u spreju vs lak u bocici - 1-0

No to mi je na kraju manje bitno posto lak sluzi zastiti a meni imam filing da ovaj iz spreja mozda ne pokriva dobro kolko bi htio? (s noktom sam lagano grebuckao nesto na koljenu marinca koji je bio lakiran s sprejem i dosta lagano se skinula boja.)
Također iako sprej sprica u sve smjerove (da se tako lose izrazim) opet mislim da ne pokriva cijelu figuricu, znaci s kistom bi se to bolje resilo jer je poput farbanja.

znaci pitanje je dal nanosenjem s kistom se stavlja bolje/deblji sloj nego s sprejem?
Image

We Are Steel
We Are Doom
We March For Macragge
And We Shall Know No Fear!

Bobulus
150

Postby Bobulus » Thu Sep 22, 2016 8:39 pm

Lak u boci zna biti zeznut kada je hladno. Čitaj u udruzi. Korištenje laka preporuča se pri temperaturi od 20C jer inače zna pobijeliti ilitiga figura postane sniježna. Vidjeli, probali više puta. Osim toga, problem je u dostupnosti jer ako nema laka recimo Schminke ili Hobby colour onda ostali su upitne kvalitete. Neki lakovi u spreju znaju i oštetiti podlogu tj. boju koja je odispod. Piše da su akrilni ali to ne znači da nisu abrazivni.

Lak Vallejo se lako nanosi, pogotovo sa airbrushom jer se također i brzo suši, ljudi koji nisu vični sa radom u boci (premalo ga miješaju ili preblizu nanose) znaju staviti laka više nego što je potrebno i figura onda postaje satinasta.
Image

Bobulus
150

Postby Bobulus » Sat Sep 24, 2016 4:12 pm

Imate lagani update, pa čitajte. :have_a_nice_day:
Image

Bobulus
150

Postby Bobulus » Tue Sep 27, 2016 6:54 pm

DOBRI KISTOVI

Neki dan sam skužio da mi fali dobra 1 i dobra 2. S obzirom da u art zumburu nema tih dimenzija odlučio sam navrat-na nos kupiti nešto da mi pomogne. Otišao sam u onaj slikarski dućan ispod Ital Uniona te kupio dvije jedinice od neke francuske firme, 36 kn svaki. Mogu reći da sam ugodno iznenađen. Kistovi nisu sintetički niti polusintetički već su od prave dlake. Već par dana radim sa njima i imam osjećaj da crtam sa flomasterom.

Jaaako zadovoljan. Sada moram samo vidjeti kako će izdržati vremenski. E, da. I jako se lako ispiru. Bez ostataka u korijenu. :in_love:
Image

DedaJova
75

Postby DedaJova » Tue Sep 27, 2016 9:38 pm

Kako se zovu?

Bobulus
150

Postby Bobulus » Tue Sep 27, 2016 9:40 pm

Moram doma pogledati pa napišem.
Image

Bobulus
150

Postby Bobulus » Thu Sep 29, 2016 6:21 pm

Kistovi se zovu Raphael, so far so good. Malo mu se krivi vrh ali to sam vidio i na 7-ci. :have_a_nice_day:
Image

Return to “Hobi / Tutoriali”