Posljednjih godinu-dvije sam počeo igrati adventure board games. Vjerojatno novim igračima strani tip igre. Ja ga osobno sebi opisujem kao cooperative, story driven, dungeon crawler, character builder, legacy tip igre. Ne brinite opisat ću što mislim sa svakim od tih izraza. Bitno je naglasiti da igre koje ću predstaviti ne moraju spadati u sve te kategorije, ali sigurno spada u neke. Meni su te igre neka zlatna sredina između uobičajenih društvenih igara i RPG-a. Želim te igre približiti i ostalim članovima udruge tako da planiram posvetiti svoje vrijeme ako se netko od vas želi iskušati u nekoj od takvih igara.
Ako želite igrati igru javite mi se tu ili na
facebook. Odlično je ako imate skupinu ljudi s kojom želite igrati, ako ne pronaći će se igrači. Imajte obzira da većina ovih igara nije jedno igranje već nekoliko sesija igre i moguće je da će drugi igrači ovisiti o tome možete li vi sudjelovati ili ne. Što se tiče termina i igre sve ćemo po dogovoru, ne želim siliti igru ili termin ako vama ne odgovara. Vi se dogovorite termin, ja ću se pokušati prilagoditi, naučit ću vas igrati i onda vi uživajte u iskustvu jer su igre stvarno pravo iskustvo.
(Većina teksta je sakrivena u spoiler da ne bude previše teksta na stranici, otvarajte i zatvarajte po potrebi)Kategorije:► Show Spoiler
Cooperative
Igre su kooperativnog tipa, igrači surađuju te pokušavaju doći do cilja. Problem kod ovakvih igara može biti da postojati alpha-player, igrač koji zna (ili misli da zna) najbolje igru i govori drugima što da rade. U takvim situacija povučeniji igrači često ne dolaze do izražaja što može uništiti zabavu igre. Neke od igara rješavaju taj problem da uvode mehaniku semi co-op i/ili secret information, tj. igra nije u potpunosti kooperativna, igrači imaju jedan zajednički cilj ali i zaseban cilj, igrač tada može imati opravdani razlog da ne posluša drugog igrača i/ili igrači imaju neku tajnu informaciju koji ostali nemaju te drugi igrači ne mogu znati što se dešava i time utjecati na igru.
Story driven
Igre su ispunjene pričom. Priča igrače uvodi dublje u svijet u kojem su njihovi likovi, a likovima daje poticaj da nastave, pokušavaju napredovati i saznati što se dešava sljedeće. Igre mogu biti pokrenute s opisom situacije te se tada održava igranje ili priča može biti dio cijelog igranja i kroz cijelu igru se čitaju ulomci priče.
Dungeon crawler
Iako je u samom nazivu "tamnica" ovo ne mora biti izričito tamnica već bilo koji prostor koji možete ili ne možete zamisliti. Stvar je u tome da se likovi kreču kroz svijet i iz "prostorije" napreduju u novu neistraženu "prostoriju". Nekad su te prostorije predefinirane u samoj igri, a ponekad su nasumično odabrane. Većinom se u tim prostorijama nalaze neprijatelji koje je potrebno poraziti.
Character builder
Vaš lik napreduje i razvija se kroz igru, prikuplja iskustvo i levele, sakuplja nove predmete koji ga čine jačim. Sljedeća avantura je teža ali lik je spremniji za nju. Postoje različiti sistemi kreiranja i unaprjeđivanja lika, previše za opisati u jednoj kategoriji.
Legacy
Legacy igre su igre u kojima kroz igru utječete na kasniji ishod i događaje, vaše odluke mogu izmijeniti igru i više različitih grupa ljudi će imati drugačije iskustvo u igri, komponente su ponekad u takvim igrama uništene, neke tajne zapečaćene i možda nikad ne otvorene. Igre su predviđene da se igraju jednom, ali to jednom ne predstavlja jedno igranje već nekoliko sesija igranja. Dakle veći volumen igre ali manji replay-ability.
Igre:This War of MineBroj igrača: 1-6 (Preporuka 2-4)
Vrijeme igranja: 180 min * 3-4 igranja
Tip igre: Cooperative, Story driven, Character builder, Legacy
► Show Spoiler
Za početak kao prvu igru sam odlučio predstaviti This War of Mine iako ima najviše različitosti od drugih igara. Ova igra je pravo iskustvo i doživljaj. Igra ima tešku temu, i to ne mehanički tešku već moralnu. Radnja igre se dešava za vrijeme Opsade Sarajeva (1992.-1996.), što je pogotovo starijim igračima s ovih prostora poznat događaj. U ovoj igri niste heroji niti vojnici koji pokušavaju pobijediti rat, vi ste obična skupina civila koja pokušava preživjeti pakao koji se dešava oko vas. Cilj igre je dočekati kraj opsade sakriveni u jednoj od srušenih kuća, dok posjećujete razne lokacije grada u potrazi za hranom.
Mehanike igre su uspjeli pokušaj produkcijske kuće Awaken Realms da igra nema napisana pravila. Igrači mogu napraviti setup, sjesti za stol i započeti igrati. Igrači nemaju svog lika već zajedno upravljaju grupicom civila tako da svaki igrač donosi neku od odluka što će grupica napraviti. Igraći se dogovaraju oko svih odluka, ali zadnju riječ ima trenutno aktivni igrač. Taj sistem omogućava doslovno bilo koji broj igrača, ali ne preporučujem preveliki broj jer bi čekanje između akcija moglo potrajati i veće bi bile šanse oko neslaganja s odlukom. Osjećajte se slobodno i sami zaigrati igru ako je to nešto što vam odgovara. Jedno igranje traje i do 12 sati. Vi to možete odigrati u koliko god termina vama odgovara. U jednom sjedenju od 12 sati, 3 sjedenja od 4 sata ili u 12 sjedenja po sat vremena.
Pravila igre kako sam spomenuo ne postoje, igra se igra tako da postoji knjižica u kojoj piše redoslijed odluka koje je potrebno donijeti kroz svaki dan života tih civila. Knjižica kruži u krug po stolu od igrača do igrača. Igrač koji trenutno ima knjižicu kod sebe čita svim igračima koju odluku treba donijeti i pokreče diskusiju. Kada je odluka donešena knjižica ide sljedećem igraču.
Mnogo događaja pokreće kratke priče koje se nalaze u posebnoj knjizi koja dolazi uz igru. Priče donose doživljaje iz života u Sarajevu za vrijeme opsade. Tema je kako sam napomenuo teška i priče su depresive. Neke od priča traže od igrača da donesu odluku, ovo je vrijeme kada ova igra sija. Odluke mehanički nisu teške, ali moralno mogu ostaviti trag na igraču kako i na liku u igri. (Osobno iskustvo: Znali smo da se bliži kraj opsade ali ostajali smo bez hrane za preživljavanje. Uspjeli smo sakupiti tek toliko koliko nam je potrebno. Tada smo u jednom od naših lutanja pronašli trudnicu koja nas je molila za pomoć. Najteža rasprava oko odluke koju smo morali donijeti u nekoj društvenoj igri. Na kraju smo odlučili ne joj pomoći jer smo znali da to znači smrt od gladi jednom od naših likova što bi pokrenulo lančanu reakciju depresije kod drugih. I nakon dvije godine razmišljam o toj trudnici koju sam upoznao preko 3 rečenice u društvenoj igri.)
Igru preporučujem igračima koji vole istražiti svijet (iako je on depresivan) više nego igračima koji su natjecateljski nastrojeni. Ali svakako preporučujem svima da ju isprobaju imali vremena za jedno ili više igranja. Ostali igrači ne ovise o vama i ako igra nije za vas ostali mogu nastaviti bez ikakvih komplikacija.
Zombicide: Black PlagueBroj igrača: 1-6 (Preporuka 3/6)
Vrijeme igranja: 120 min * 10 igranja
Tip igre: Cooperative, Dungeon crawler, Character builder
► Show Spoiler
Zombicide ima mnogo verzija i manjih ili većih ekspanzija s dodatnim likovima i scenarijima. Ja imam Black Plague. Iako tematski drugačije sve Zombicide igre su mehanički slične. Black Plague igre se dešava u vrijeme kuge gdje se svi zaraženi pretvaraju u zombije. Igrači uzimaju uloge različitih heroja i bore se protiv horda zombija.
Svaka sesija igranja je za sebe, jedna ne utječe na drugu. Igra se može igrati redom scenarij po scenarij ili scenarij po želji. Iako priča postoji minimalno je spomenuta pri postavljanju scenarija. Likovi skupljaju iskustvo, levele i predmete na scenariju te ostaju bez njih i započinju isponova na sljedećem scenariju. Igra ima učestalo korištenje većeg broja kockica za rješavanje sukoba između lika i zombija.
Scenariji su balansirani za 6 likova, što znači da će svako igranje biti sa svih 6 likova koji se nalaze u ovoj verziji igre. Kako je igra kooperativna tih 6 likova se može podijeliti na 1-6 igrača. Naravno 6 igrača je optimalno, 2 ili 3 igrača mogu ravnomjerno podijeliti likove, 1 igrač sam može upravljati svim likovima, ili 4 i 5 igrača mogu neravnomjerno podijeliti likove.
Iako ovakav način igre ne uvlači igrača dublje u priču i igrač nema osjećaj napretka za svog lika kroz igranja, igra je dobra za igrače kojima više odgovara jedno igranje nego serija igranja i igrače koji se ne vole brinuti o posljedicama svojih odluka.
Igru preporučujem igračima koji vole lakši izazov uz veliki utjecaj sreće. Igra je odlična za opuštajuću večer klanja zombija s prijateljima.
GloomhavenBroj igrača: 1-4 (Preporuka 2-4)
Vrijeme igranja: 180 min * 50+ igranja
Tip igre: Semi Cooperative, Story driven, Dungeon crawler, Character builder, Legacy
...
Skull Tales: Full Sail!Broj igrača: 1-5 (Preporuka 3-4)
Vrijeme igranja: (120 + 120 + 30) * (10 + 5 + 5 + 5 + 5) igranja
Tip igre: Semi Cooperative, Story driven, Dungeon crawler, Character builder, Legacy + PvP
...
Igre koje sam naručio:Arena: The ContestBroj igrača: 1-4 Co-op, 2-8 PvP
Vrijeme igranja: 120 min * 10 igranja
Tip igre: Cooperative, Story driven, Dungeon crawler, Character builder, Legacy + PvP
...
Tainted Grail: The Fall of AvalonBroj igrača: 1-4
Vrijeme igranja: ???
Tip igre: Cooperative, Story driven, Character builder, Legacy, Map Explorato
...
Tales of EvilBroj igrača: 1-5
Tip igre: Cooperative, Story driven, Dungeon crawler, Character builder
...
EtherfieldsBroj igrača: 1-5
Tip igre: Cooperative, Story driven, Character builder, Legacy, Map Exploration
...
Igre koje želim naučiti:Descent: Journeys in the DarkDescent: Journeys in the Dark (Second Edition)Star Wars: Imperial AssaultSpace HulkDruge preporuke:Mice and MysticsNear and Far