Ako budete ikad bojali figurice i gledali za referencu fotografije figurica na internetu, naići ćete sigurno na neke koje imaju na sebi naljepnice za vodeni prijenos.
Većina novih kutija sadrži svoje naljepnice. Međutim dosta vojski nedostaju vlastite naljepnice te se često moramo krpati sa decal folijama namjenjenim drugim vojskama, a te folije (najčešće sa Forge Worlda) mogu koštati i do 16 funti po A5 foliji - a većinu naljepnica ni nećete moći iskoristiti za svoju vojsku. Rješenje je izrada vlastitih folija sa slikama koje vama trebaju.
Gdje naći i koji tip grafike upotrijebiti
Grafička datoteka mora biti vektorska, znači da su fileovi u PDF ili SVG formatu. Doći do tih fileova je veoma jednostavno: samo upišite u google "XY decals" i naići ćete na već pripremljene folije. Veoma su popularne. Ako volite tražiti ručno, počnite na posjećenijim WH forumima (bolterandchainsword.com, dakkadakka.com itd) i blogovima. Najčešće ćete morati malo prilagoditi veličinu, zato je važno da je slika u vektorskom formatu.
Folije
Imate ih par vrsta - sa prozirnom pozadinom i sa bijelom pozadinom, te za inkjet i laserke printere. Ja sam svoje folije nabavio od ovog ebay prodavača: http://www.ebay.com/usr/mrdecalpaper?_t ... 2749.l2754 . Cijene takvih folija se vrte oko 10 kn po listu. Za potrebe udruge ja još uvijek imam folija te ih mogu posuditi ako kome zatrebaju.
Printanje i zaštita folija
Preporučujem da izbjegnete printanje kod kuće i idete isprintati folije u neku fotokopirnicu, jednostavno kućni printeri se ne mogu usporediti sa onim strojevima tamo. Nakon printanja folije je potrebno zaštititi lakom. To činite tako da nanesete 2 do 3 tanka sloja laka u razmacima od 10-15 minuta. Nakon toga folije su spremne za rezanje i nanošenje.
Namještanje folija & Micro Sol i Micro Set
Površinu na koju stavljate naljepnicu ne mora biti lakirana prije stavljanja naljepnice, samo budite sigurni da je boja skroz osušena. Decalse nanosite uz pomoć kistova, tako da papirić sa folijom prinesete djelu gdje želite postaviti naljepnicu i uz pomoć kista kliznete sliku na figuricu. Naljepnice nikako nemojte dirati i pomicati oštrim predmetima jer ćete lako oštetiti sliku. Ako stavljate naljepnicu na oblu površinu doći će do lomljenja i gužvanja naljepnice. Tada vam treba Micro Sol, koja će otopiti te djelove i priljepiti naljepncu uz površinu. Micro Sol se nanosi u par slojeva, te između svakog nanošenja treba pustiti naljepnicu da se osuši. Nakon stavljanja Micro Soli ne možete više pomicati naljepnicu jer se može raspasti. Nakon što je naljepnica skorz osušena preporučuju stavljanje Micro Set-a da očvrsne, međutim do sad osobno nisam imao potrebu ga koristiti - samo lakiram površinu nakon stavljanja.
Mane homemade decalsa
Najveća mana je nemogućnost pritanja bijele boje - danas ima modela printera koji mogu printati bijelu boju ali ti modeli su još uvijek dosta rijetki. A ne možete se osloniti na printanje obruba i onda režete po toj liniji zbog osjetljivosti sloja što se prenosi na figuricu.
Druga mana naljepnica kućne izrade po mom mišljenju je što je sami sloj naljepnica deblji od onih originalnih sa GW-a ili FW-a. Ta razlika se primjeti samo ako ih idete pozorno uspoređivati sa GW naljepnicama (npr. na Vedranovim Ultramarine naljepnicama i mojim Grey Knight naljepnicama se može primjetiti razlika).
I to bi bilo to ukratko. Ako koga zanima da mu napravimo decalse neka se slobodno javi i napraviti ćemo mu set ;)
Korisni linkovi:
http://www.belloflostsouls.net/2007/07/ ... ets-2.html
http://www.dakkadakka.com/wiki/en/How_t ... ide_decals
http://incunabulum.co.uk/blog/2009/09/2 ... -microset/
Kako napraviti naljepnice za vodeni prijenos (decals)
Moderators: ZkPredsjednistvo, WH_moderator
- Son of Titan
Re: Kako napraviti naljepnice za vodeni prijenos (decals)
Malo više o Micro Sol i Micro Set.
- Son of Titan
Ovih dana sam si mislio isprintati nesto decalsa. Ako nekome trebaju neki decali javite mi pa da napravimo svi skupa i iskoristimo cijeli papir.
- Studioworks
Son of Titan wrote:Ovih dana sam si mislio isprintati nesto decalsa. Ako nekome trebaju neki decali javite mi pa da napravimo svi skupa i iskoristimo cijeli papir.
Ja bih rado. Možeš pliz sačekati do ponedjeljka/utorka pošto se tek u nedjelju navečer vraćam doma pa da se skockam i skontam što i koliko mi treba.
Mogo bi i ja al isto ko aldo. Trebao bi skocit do udruge da vidim sta ima od rimskog broja III jer moguce da su prevelike a ove koje dobim ja u boxevima premale...

We Are Steel
We Are Doom
We March For Macragge
And We Shall Know No Fear!
Kakav imas papir proziran ili bijeli?
Ako je proziran racunajte da se ne moze printati bijela boja na njemu :D
- Son of Titan
Shivesh wrote:Kakav imas papir proziran ili bijeli?
Imam oba papira, ovaj put radim na prozirnom.
Ja kuci nastimam grafiku i idem printati u neku kopirnicu obicno jer su rezultati vajk bolji nego na kucnom inkjet printeru. Moguce je da neka u Puli ima printer koji moze printati bijelu. Ako netko sazna ista neka javi.
- Studioworks
Son of Titan wrote:Shivesh wrote:Kakav imas papir proziran ili bijeli?
Imam oba papira, ovaj put radim na prozirnom.
Ja kuci nastimam grafiku i idem printati u neku kopirnicu obicno jer su rezultati vajk bolji nego na kucnom inkjet printeru. Moguce je da neka u Puli ima printer koji moze printati bijelu. Ako netko sazna ista neka javi.
Samo da javim da me ne računaš za print. Doživio sam prosvjetljenje :D pa ću iz figurica maknuti narančastu i krenuti s crvenom tako da će mi pasati naljepnice koju dođu u boxevima.
- Son of Titan
Nasao sajt koji printa decals po narudzbi: http://www.fallouthobbies.com/